Suda doğum nedir? Nasıl yapılır? Yapanların yorumları!

Suda doğum yapmak son zamanlarda popüler olan bir yöntemdir. Birçok kadın suda doğum yapmanın daha sağlıklı olduğunu düşünüyor. Peki suda doğum nedir? Suda doğum nasıl yapılır? Suda doğum yapanların yorumları iyi mi kötü mü? Hepsi ve dahası Seduco Haber'de...
Google News

Suda doğum yapmak

Suda doğum, bugün dünyaya gelen bebeğiniz için nazik bir karşılama olabilir, ancak doğum sırasında bu yola giderseniz neyin iyi neyin iyi olmadığını bilmeniz gerekir. Bu yazımızda faydaları ve risklerini okuyabilirsiniz.

Bebeğinizin, rahminizin amniyon sıvısının ılık ve ıslak rahatlığında yüzerek dokuz ay geçirdiğini düşündüğünüzde, küvette veya havuzda suda doğum dünyaya gelmenin doğal bir yolu gibi görünebilir.

Ancak doğum sürecinde suda olmanın ne zaman uygun olup olmadığını tam olarak bilmek önemlidir. Böylece kendiniz ve küçük bebeğiniz için en iyi kararı verebilirsiniz.

İşte suda doğum hakkında bilmeniz gerekenler, sizin için doğru olup olmadığına karar verebilmeniz ve uygulamayı güvenli bir şekilde kendi doğum deneyiminize nasıl dahil edeceğinizi görebilirsiniz.

Suda doğum nedir?

Suda doğum, doğumunuzun en azından bir kısmını ılık suyla dolu bir doğum havuzunda geçirmenizdir. Pek çok anne ve ebe, potansiyel faydalarını ortaya koyuyor ve genellikle birçok ebe arasında kabul ediliyor.

Bununla birlikte, suda doğum doktorlar tarafından yaygın olarak uygulanmamaktadır. Çünkü suda doğum bebeğinizi bir dizi nadir ancak tehlikeli durum için riske atabilir ve hiçbir bilimsel çalışma, bebeğin doğumu ve doğduktan hemen sonrası için herhangi bir faydasını doğrulamamıştır.

Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji (ACOG) doğumu suda beklemeyi ancak yatakta veya çatalda doğum yapmayı öneriyor.

Aynı zamanda yeni doğanlarda potansiyel olarak ciddi ve hatta ölümcül durumlara yol açabileceğinden, bebeğin doğumu sırasında suya daldırılmasına karşı şiddetle uyarıyor.

Suda doğumun faydaları nelerdir?

Doğumun ilk aşamalarında suda doğum için serviks genişlerken ve kasılmalarda faydalarından şöyle bahsedebiliriz:

  • Doğum sancılarını veya anestezi ihtiyacınızı azaltır
  • Doğum süresini kısaltır
  • Size daha büyük bir kontrol hissi verir
  • Enerjinizi korur
  • Perineal travmayı azaltır
  • Epizyotomi olasılığını azaltır

Suda doğumun dezavantajları ve riskleri

Gerekli sağlık kontrolleri yapılıp, uygun hijyende bir ortam sağlandığında suda doğumun herhangi bir riski yoktur. Yalnız göz önünde bulundurulması gereken durumlara dikkat edilmediğinde ciddi riskler söz konusudur.

  • Suda doğum için hazırlanan küvette hijyen koşullarının gerektiği gibi sağlanmadığı durumlarda annenin ve bebeği ciddi enfeksiyon riskiyle karşılaşma olasılığı yüksektir.
  • Suda doğuma uygun olmadığı söylenen bir hamile için risklidir. Örneğin kanaması olan bir hamile suda doğum yapmaya kalktığı zaman kanaması artabilir ve bu kan kaybı farklı riskli durumlara yol açabilir.
  • Suda doğum için her hangi bir acil durumda müdahele edilebilmesi için hastaneye veya bir doğum merkezinde yapılması daha uygundur. Evde yapılması bu açıdan bazı risklere sebep olabilmektedir.
suda doğum yapanların yorumları

Suda doğum tavsiye edilmeyen durumlar

  1. Önceki bir sezaryen de dahil olmak üzere daha önce zor bir doğum geçirmiş olmak
  2. Hipertansiyon, diyabet veya herpes gibi kronik bir tıbbi durum (suda daha kolay yayılır)
  3. Gestasyonel diyabet veya preeklampsi gibi bir gebelik komplikasyonu
  4. Makat pozisyonundaki bir bebek, çünkü bu genellikle en güvenli seçeneğiniz sezaryen yapar.
  5. Çoğul gebelikler
  6. Erken doğum, çünkü doğum gününüzden iki haftadan daha uzun süre önce doğuma başlamak, bebeğinizin ekstra izleme ve bakım için Yenidoğan Yoğun Bakım Birimi’ni ziyaret etmesi gerekeceği anlamına gelir.

Suda doğumunuz için planlama

Suda doğum için hastanenizden veya doğum merkezinizden onay aldıktan sonra, kendi ekipmanınızı getirmeniz gerekip gerekmediğini öğrenin.

Kendi ekipmanınızı almanız gerekiyorsa, masrafları karşılayabileceği için sigorta şirketinize planlarınızı yapar yapmaz bildirin.

Doğuma girdiğinizde ne olur?

Yüzünüzü veya boynunuzu serinletmek için ebenizin soğuk suyla nemlendirebileceği birkaç bezle birlikte bol miktarda içme suyu bulundurun. Doktorunuz, bir su altı Doppler cihazı ile bebeğinizin durumunu izleyecektir.

İtme zamanı geldiğinde, planınızı doktorunuzla önceden konuştuğunuzdan emin olun. Çünkü bu suda doğumun potansiyel olarak en tehlikeli kısmıdır ve su altında ıkınma ve doğum yapma uzmanlar tarafından tavsiye edilmez.

Eşiniz, doğumun geri kalanında sizi desteklemek için küvette veya havuzda olabilir ve daha sonra bebekle (kelimenin tam anlamıyla) yakalama oynamaya hazır olduğunuzda sudan çıkabilir.

Bebek geldiğinde, ebeniz onu göğsünüze dik olarak yerleştirecek ve sonunda ilk kez yüz yüze gelebileceksiniz!

Suda doğum yapanların yorumları

Ayrıca bu sayfada suda doğum yapanların yorumları da tartışılıyor. Aşağıdaki yorum alanından bugüne kadar suda doğum yapmış kadınların yorumlarını okuyabilir, merak ettiğiniz soruları da sorabilirsiniz. Şimdi söz sizde…

Tepkini Paylaş

Benzer Yazılar

Cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir