Sezaryen Doğum Nedir? Neden Tercih Edilir? Yapanların yorumları

Sezaryen doğum nedir? Bu yazımızda sezaryen doğum neden tercih edilir? Sezeryan doğumda nelere dikkat edilir? Kegel egzersizleri nelerdir ve nasıl yapılır? gibi soruların yanı sıra sezaryen doğum ile alakalı merak edilen her şeyi anlatmaya çalıştık. Umarız faydalı olur. Yorumları okuyarak veya merak ettiğiniz soruları sorarak katkıda bulunabilirsiniz.
Google News

Kendinizi vajinal doğuma ayarlamış bir anne adayı iseniz, bebeğinizin sezaryen ile doğması ihtimali veya sezaryen ile doğması durumu siz de hayal kırıklığına sebep olabilir. Yalnız hiçbir şey sizin ve bebeğinizin sağlığından önemli değildir.

Bu nedenle her türlü durumu olası karşılamak için sizin için uygun görülen doğum biçimine özellikle hazırlanırken doğumun diğer bir şekline geçme ihtimali her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

Sezaryen nedir?

Sezaryen, bir bebeğin karın ve uterustaki kesilerden cerrahi olarak doğumudur. Tipik olarak, bazı yüksek riskli hamilelikler ve bebek makat pozisyonundayken ve doğum başlamadan önce tersyüz edilemeyenler dahil olmak üzere sadece tıbbi olarak gerekli durumlarda önerilir.

Planlanmış sezaryenin nedenleri

Doktorunuz, son tarihinizden önce prosedür için sizi belli konularda bilgilendirir. Sezaryen yapılmasını gerektirebilecek birkaç faktör şunları içerir:

Bazı tıbbi durumlar

Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon veya böbrek hastalığı gibi kronik durumlarda vajinal doğum vücudunuzda strese sebep oalbilir. Bu durumun yaşanmaması adına sezaryen sizin için iyi ve güvenli bir seçenek olabilir.

Enfeksiyonlar

HIV pozitifseniz veya aktif bir genital herpes enfeksiyonunuz varsa, planlanmış bir sezaryen gereklidir çünkü her iki virüs de doğum sırasında bebeğinize bulaşabilir.

Bebeğinizin sağlığı

Bir hastalık veya doğuştan gelen bir durum, doğum kanalında zaten zor olan yolculuğu bebeğiniz için daha da tehlikeli hale getirebilir.

Büyük bir bebek

Bazen bebeğiniz doğum kanalından güvenli bir şekilde geçemeyecek kadar büyüktür (makrozomi denen bir durum).

Sizin kilonuz

Aşırı kilolu veya obez olmak, kısmen obeziteye eşlik eden diğer risk faktörleri (gebelik diyabeti gibi ) nedeniyle ve kısmen de obez kadınların daha uzun süre doğum yapma eğiliminde olmaları nedeniyle sezaryen doğumuna ihtiyaç duyma şansınızı önemli ölçüde artırır.

Yaşınız

Yaşlanmak hiçbir şekilde sezaryeni garanti etmezken, yaşla birlikte sezaryen olma olasılığı artar.

Makat pozisyonu

Bebeğiniz makat pozisyonundayken ya ayakları önce ya da popo önde olduğunda ve döndürülemediğinde, doktorunuz sezaryen yapılması gerektiğine karar verebilir.

Çoğul gebelik

Prosedür olasılığı, taşıdığınız bebek sayısı ile artar.

Plasental problemler

Plasenta, servikal açıklığı kısmen veya tamamen bloke ediyorsa (plasenta previa) veya uterus duvarından ayrılmışsa (plasenta dekolmanı), sezaryen muhtemelen siz ve bebeğiniz için daha güvenlidir.

Diğer komplikasyonlar

Preeklampsi (hamileliğe bağlı yüksek tansiyon) veya eklampsi (merkezi sinir sistemini etkileyen ve nöbetlere neden olan çok nadir bir preeklampsi ilerlemesi) geliştirirseniz ve tedavi işe yaramazsa, doktorunuz ikisini de korumak için bir sezaryen seçebilir.

Önceki sezaryen

İlk doğumu sezaryen olan kadınlar diğer doğumlarında da sezaryen olarak yapabilir. Yalnız artık gelişen seçeneklerle şartlar uygunsa istenildiği takdirde SSVD doğum yapmak önerilebilir.

Planlanmamış bir sezaryen doğumunun nedenleri

Planlanmamış sezaryenin en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

Doğum başlamaz

Doğumunuz ilk etapta kasılmalarınız olmasına rağmen rahim ağzınız genişlemiyorsa -ilk kez anne olan bir anne adayında 24 veya 25 saat sonra ve sonraki doğumlarda daha az zaman sonra- doktorunuz ameliyata karar verebilir.

Doğum durur

Kasılmalarınız başlamış yaklaşık 3 cm kadar rahminiz açıldıktan sonra rahim açılmanız durabilir. Kasılmaları arttırıcı bir doğum uyarıcı verilmesi etkili olsa da bazen sorun bebeğinizin kafasının pelvisinize sığamayacak kadar büyük olmasıysa doğumunuz sezaryen olarak devam edebilir.

Bitkinlik veya fetal sıkıntı

Doktorunuz çok yorulduğunuzu belirlerse veya fetal monitör bebeğinizin sıkıntı içinde olduğunu gösteriyorsa, sezaryeni tercih edebilir.

Sarkmış bir göbek kordonu

Göbek kordonu doğum kanalına bebeğinizden önce girerse, bebeğiniz içeri girerken sıkışacak ve bu da onun oksijen kaynağını kesebilir.

Rahim yırtılması

Rahiminiz yırtılırsa, bir sezaryen gereklidir.

Sezaryeni tercih edebilirsiniz

Sezaryenler güvenli olduğu ve doğum sancısını önleyebildiği için bazı kadınlar (özellikle daha önce sezaryen ameliyatı olanlar) vajinal doğuma tercih eder ve önceden bu isteklerini belirtirler.

Doğum uzmanları ve diğer uzmanlar, önceki sezaryen doğumlarından sonra vajinal doğumları (SSVD) ve doğum sırasında gereksiz cerrahi doğumları önlemek için daha yaygın vakum ve forseps kullanımını teşvik etmek için daha fazla doğum denemesini teşvik ediyor.

Ayrıca, annelere doğum sancılarına geçmeleri ve itmeleri için daha fazla zaman verilmesini ve / veya doktorların sezaryene geçmeden önce (her şeyin yolunda gittiğini varsayarsak) doğumu dürtmek için gerektiğinde suni sancı kullanmalarını öneriyorlar . Son olarak sezaryenlerin çok güvenli olmasına rağmen hala büyük bir ameliyat olduğunun ve bunun daha büyük risk taşıdığına dair artan bir kabul var.

Uzmanlar hemfikir:

Sezaryen bir tercih olmamalı. Sonuçta, bebeğinizin dünyaya gelmesi için en iyi zaman, hazır olduğu zamandır. Ve eğer herhangi bir problem olmamasına rağmen tercih edilerek sezaryen planlandığında, her zaman bebeğin istemeden çok erken doğma olasılığı vardır.

Gerçekten sezaryen doğum istiyor musunuz?

Sezaryen doğum isteyip istemediğinizi doktorunuza belirtmeden önce kendinize bu önemli soruları sormanızda yarar var:

Doğum sancısından korkuyor musunuz?

Çoğu kadın korkunuzu paylaşır (sonuçta acıyı dört gözle bekleyen kaç kişi tanıyorsunuz?), Ancak vajinal doğum yapan doğum yapan kadınlar için epidural dahil olmak üzere birçok etkili ağrı kesici seçenek vardır.

Vajinal doğumun idrar kaçırmaya neden olduğunu duydunuz mu?

Vajinal doğumun sızıntı riskini artırabileceği doğru olsa da, düzenli pelvik taban egzersizleri (evet – yine bu Kegel’ler) bu riski önemli ölçüde azaltır.

Doğumunuzun uygun bir günde olmasını ister misiniz?

Sezaryen ameliyatının büyük bir karın ameliyatı olduğunu unutmayın. Bu, daha uzun bir iyileşme süresine sahip olacağınız ve hastanede kalacağınız anlamına gelir. Ayrıca kendinizi ameliyatın gerektirdiği risklere maruz bırakacaksınız.

Gelecekte başka bir bebek var mı?

Şimdi sezaryen doğum yapmayı seçmenin, bir dahaki sefere vajinal doğum yapmanızı engelleyebileceğini unutmayın – ancak SSVD’ler genellikle güvenlidir (özellikle düşük, yatay kesiler alan kadınların yüzde 95’i için). Sezaryen de acreta plasenta, plasenta previa dahil komplikasyon riskini artırır.

Hala endişeleniyorsanız, doktorunuzla konuşun. Birlikte, siz ve bebeğiniz için neyin doğru olduğuna karar verebilirsiniz.

Sezaryen ne kadar sürer? Kaç dakika sürüyor?

İşlemin kendisi 10 dakika veya daha kısa sürdüğü için hızlıdır ve ardından 30 dakika daha dikiş atmanızı sağlar.

Sezaryen sırasında ne olur?

İster planlanmış bir ameliyat isterse son dakika kararı olsun, tipik sezaryen basittir ve sıkı bir şekilde yazılmış bir planı izler.

Çoğu hastane, annesinin uyanık olduğu (ancak uygun şekilde uyuştuğu), doğumdan hemen sonra tıbbi bir durum olmadığı takdirde bebeği karşılama, selamlama, kucaklama ve muhtemelen emzirme şansı ile mümkün olduğunca aile dostu bir sezaryen doğum yapmaya çalışır.

İtme veya ağrı ile meşgul olmadığınız için, genellikle rahatlayabilir (en azından bir dereceye kadar) ve doğumda hayrete düşebilirsiniz.

Hazırlık ve anestezi

Sezaryen, rutin bir IV ve anestezi ile başlar. Bu nedenle vücudunuzun alt yarısı uyuşur ama siz uyanık kalırsınız.

Ardından karnınızı tıraş ettirerek (gerekirse) ve antiseptik bir solüsyonla yıkatarak hazırlanacaksınız.

Ameliyathane personeli mesanenize bir kateter yerleştirecek ve karnınızın üzerine steril örtüler yerleştirecektir.

Acil servis personeli, karnınızın görüşünü engelleyen kısa bir ekran yerleştirir, böylece alan steril kalır ve böylece kendinizi keserken izlemenize gerek kalmaz.

“Nazik bir sezaryen” tercih ediyorsanız, örtü berrak olacaktır; aksi takdirde izlemek için bir ayna isteyebilirsiniz.

Kesimi görmek istemeseniz bile, bebeğiniz ortaya çıktığında onu bir an için görmek isteyeceksiniz, bu nedenle doktorunuzdan doğumdan sonra hızlıca bir göz atmak için küçük bebeğinizi kaldırmasını isteyin.

Acil sezaryen yaşıyorsanız, sizi uyuşturacak zamanınız olmayabilir, bu durumda (ve neyse ki bu nadiren durumdur), prosedür süresince genel anestezi ile tamamen uyuşacaksınız genellikle birkaç dakikadan fazla sürmez.

Uyandığınızda kendinizi halsiz, şaşkın ve muhtemelen mide bulandırıcı hissedebilirsiniz. Ayrıca ameliyat sırasında takılan endotrakeal tüpten boğaz ağrınız olabilir.

Kesi ve doğum

Ya tamamen uyuştuğunuzda, doktor karnınızın alt kısmında küçük bir kesi yapar kasık çizginizin hemen üzerinde.

Düzgün bir dikişle yara izi oldukça farkedilmez olmalı ve zamanla gittikçe daha fazla solacaktır. Doktorunuz daha sonra uterusunuzun alt kısmında başka bir kesi yapacak. Her iki kesi için iki seçenek mümkündür:

  • Düşük enine kesi. Uterusun alt kısmındaki bu kesi, sezaryen bölümlerinin yüzde 95’inde kullanılır, çünkü rahmin altındaki kas daha incedir (bu da daha az kanamaya neden olur) ve ayrıca sonraki vajinal doğumlarda yırtılma olasılığı daha düşüktür. .
  • Dikey kesim. Rahminizin ortasındaki bu kesi, genellikle sadece bebek rahminizin altına veya başka bir alışılmadık pozisyonda yerleşmişse gereklidir.

Daha sonra , amniyotik sıvı emilecek ve hemen ardından bebeğiniz dünyaya getirilecek (biraz çekilme hissedebilirsiniz).

Doğum kanalından geçen bir yolculuk sırasında solunum yolundaki fazla mukus sıkışmadığından, ilk ağlamayı duymadan önce bu küçük ciğerleri temizlemek için biraz ekstra emme gerekecektir.

Bebeğinizle tanışmak

Göbek kordonu kesildikten sonra, cerrah plasentanızı çıkaracak ve hızlı bir şekilde üreme organlarınızı rutin olarak kontrol edecektir.

Daha sonra rahminizde emilebilir dikişlerle (daha sonra çıkarılması gerekmeyecek türden) ve abdominal kesiğe dikişler veya cerrahi zımbalar ile dikilirsiniz. Bu prosedür 30 dakika veya daha uzun sürebilir.

IV’nizde antibiyotikler (enfeksiyon riskinizi en aza indirmek için) ve oksitosin (kanamayı kontrol etmek ve uterusun kasılmasına yardımcı olmak için) alabilirsiniz.

Kan basıncınız, nabzınız, nefes alma hızınız ve kanama miktarınız düzenli olarak kontrol edilecektir.

O zaman muhtemelen hayatınızdaki en yeni kişiyi tanımak için zamanınız olacak. Bazı kadınlar ameliyat masasında veya en azından uyanma odasında emzirebilir.

Çok yorgunsanız, merak etmeyin. Daha sonra bağlanmak için yeterince zamanınız olacak (ve bebeğiniz farkı fark etmeyecektir). Bebeğinizin YYB ünitesine götürülmesi gerekiyorsa, sizi üzmesine izin vermeyin.

Bu, sezaryen doğumunu izleyen birçok hastanede standart bir prosedürdür ve bebeğinizin durumuyla ilgili bir sorundan çok bir önlemi belirtme olasılığı daha yüksektir.

Sezaryen doğumdan sonra daha hızlı nasıl toparlanılır?

Bebeğinize bakmaya istekli olsanız da, sezaryen sonrası fiziksel ve duygusal iyileşme vajinal doğumdan sonra olduğundan daha uzun sürebilir.

Hastanede yaklaşık 2-3 gün geçirmeyi bekleyebilirsiniz ve normale dönmeniz için evde en az dört ile altı hafta geçmesi gerekebilir.

Doktorunuzun tahmini olarak size kesiğinize ve enerji seviyenize aşırı yük binmemeniz için aktivitenizi küçültmenizi söyleyecektir.

Bu tavsiyeyi göz ardı etmek yalnızca daha uzun bir sezaryen iyileşmesine yol açacaktır, bu nedenle ağrıyla başa çıkmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için önümüzdeki birkaç hafta boyunca bu stratejileri aklınızda bulundurun:

Beklentilerinizi düşürün

Kesi yerinde hissedeceğiniz ağrıya ek olarak, sezaryen sonrası iyileşme sırasında vajinal doğumda yaşayacağınızla hemen hemen aynı semptom grubuyla ilgileniyor olacaksınız.

Doğum sonrası yorgunluk (ameliyattan ve uyku yoksunluğu), sonradan gelen ağrılar (rahminiz kasıldıkça – süreci hızlandırmak için oksitosin verilebilir), doğum sonrası kanama veya akıntı (lochia), perineal ağrı (özellikle ameliyata girmeden önce vajinal yolla doğum yapmayı denediyseniz), meme büyümesi ve öfkeli hormonlar. Kendinize iyileşmek için gerçekçi bir zaman aralığı verirseniz, daha iyi durumda olursunuz.

Dikkatli olun

Yaranızın en az birkaç hafta ağrımasını bekleyin, bu nedenle bebeğiniz haricinde çoğu şeyi tutup taşımayı bırakın. Sarılırken veya emzirirken (ancak henüz kaldırıp taşırken), hassas bölgeyi korumak için kesiğinizin üzerine bir yastıkkoyduktasn sonra bebeğinizi yastıkta taşımanız daha uygun olacaktır.

Kendinizi rahat bırakın

Evet, bakmanız gereken yeni bir bebeğiniz var. Ama kendinize de bakmanız gerektiğini unutmayın. Bu nedenle, olabildiğince çok kısayol kullanın.

Kendiniz ayağa kalkmak yerine bebeği size başka insanların (eşiniz, akrabanız) getirmesini sağlayın.

Enerjinizi yemek hazırlarken boşa harcamayın. Sipariş verin veya eşinizin pişirme veya ısınma ile ilgilenmesini sağlayın.

Çamaşırların üst üste yığılmasına izin verin veya temizlenmesi için başkalarından yardım alabilirsiniz. Kağıt tabaklar kullanın, böylece bulaşıkları yıkamak için endişelenmenize gerek kalmaz.

Ve elbette, eşinizin bebekle düzenli mesailer yapmasına izin verin. Hayatınızı kolaylaştırmak için ne gerekiyorsa yapın ve suçluluk duymadan yapmaya çalışın.

Kesiğinize bir göz atın

Yarayı temiz tutarak ve karnınızı rahatsız etmeyen bol üstler ve pantolonlar giyerek sezaryen kesinizin iyileşmesini hızlandırın. Kesiğin çevresinde kaşıntı ve çekme hissi ile uyuşukluk tamamen normaldir ve geçecektir (solmadan önce döndüğü pembe ve mor renkler gibi).

Ateşiniz varsa, çok fazla ağrı hissederseniz, yara kızarırsa veya sızarsa, bunlar enfeksiyon belirtileri olabileceğinden doktorunuzu arayın. Az miktarda berrak sıvı akıntısı genellikle normaldir, ancak yine de bunu doktorunuza bildirin.

İlaç alın

Ameliyattan hemen sonra doktorunuzun önerdiği ağrı giderici ilaçları alın. Emziriyorsanız endişelenmeyin ilaçlar kolostrumunuza geçmez. Sütünüz geldiğinde, doktorunuzun önerdiği reçetesiz ağrı kesicileri kullanın.

Baskıyı azaltın

Gaz birikmesi, bağırsaklarınızın kesiğe baskı yapmasına neden olarak rahatsızlığa neden olabilir ve anestezi bağırsaklarınızdaki aktiviteyi yavaşlatabilir.

Bu yüzden size gaz yapan bildiğiniz yiyecek ve içeceklerden uzak durarak bundan kaçınmaya çalışın. Hazımsızlık hissederseniz, dizlerinizi kaldırırken, kesi yerinizi tutarken ve derin nefesler alırken sol tarafınıza veya sırtınıza yatmayı deneyin.

Düzenli olun

Hamilelikten sonra kabızlık, doğum deneyiminiz ne olursa olsun ortaya çıkabilecek başka bir semptomdur. Bu nedenle rahatlamaya çalışın (tuvaletteyken zorlamayın), lif açısından zengin yiyecekler (tam buğday ekmeği, sebze ve meyveler) yiyin ve bol sıvı için. Doktorunuz ihtiyacınız olursa bir dışkı yumuşatıcı veya hafif müshil reçete edebilir.

Kendinizi besleyin

Gücünüzü ve enerjinizi korumak için sağlıklı atıştırmalıklar ve su bulundurun. İyi seçimler arasında fındık, tam buğdaylı kraker, dil peyniri, lif açısından zengin meyveler (taze ve kurutulmuş) bulunur. Kabızlık yapan gıdalardan uzak durun..

Harekete Geçin

Doktorunuz doğum sonrası antrenmanlara yeşil ışık yakmadan önce birkaç hafta ve kesi iyileşene kadar beklemeniz gerekecek. Ancak bu arada, yatarken bile, dolaşımınızı ve kas tonunuzu artırarak iyileşmeyi hızlandırabilirsiniz.

Yeni başlayanlar için düzenli olarak ayaklarınızı esnetin, baldır kaslarınızı gerin ve mümkün olduğunca bacaklarınızı hareket ettirin. Kendinizi iyi hissettiğinizde, evinizin etrafında yavaşça dolaşın, bu da gaz ve kabızlığa yardımcı olacaktır.

Yorgun hissettiğiniz anda oturun. Her gün rahat olduğunuz sürece etrafta dolaşarak dayanıklılığınızı artırın ve hazır hissettiğinizde yürümek için dışarı çıkın. Yakında, sonsuza dek ayağa kalkacaksınız

Kegel egzersizlerini yapın

Hemen yapabileceğiniz başka bir egzersiz:

Kegel egzersizleri

Evde sorumluluk almaktan kaçınmak zor olsa da, kendinize karşı nazik olmayı ve yapabildiğiniz zaman rahatlamayı unutmayın. Birkaç hafta içinde tam gaz ilerleyen anneliğe giden yolda iyi olacaksınız.

Tepkini Paylaş

Benzer Yazılar

Cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir