Green Card DV2023 aşamaları ve yapılması gerekenler!

Green card kazandım. DS-260 formunu doldurdum. Peki sonra ne yapmam gerekiyor? Bu rehberimizde green card aşamaları nelerdir, kazandıktan sonra ne yapmak gerekiyor? Hangi formları doldurmalısınız? Bu ve benzeri soruların cevaplarını green card aşamaları (DV2023) başlıklı bu rehberimizde tartışıyoruz.
Google News

Green Card aşamaları nelerdir?

Çeşitlilik vizesi çekilişi sonuçları 7 Mayıs 2022’de açıklandı. Halk arasında green card (yeşil kart) olarak da bilinen bu çeşitlilik vizesi ile her yıl 55 bin kişiye amerikada oturum ve çalışma hakkı veriliyor. Türkiye’de ve dünyada bu çekilişe katılıp, bu hakka sahip olmak isteyen milyonlarca insan bulunuyor.

İlginç bir şekilde insanlar arasında çok zor bir işlemmiş gibi bir algı oluşmuş. Aslında değil. Fakat işim garanti olsun diye danışmanlık hizmeti alanları da anlayışla karşılıyoruz. Fakat yine de danışmanlık ücreti ödememek için nasıl yapıldığını öğrenmek isterseniz Seduco Haber’de paylaştığımız içeriklere göz atmak isteyebilirsiniz. (Bakınız: Green Card Forum)

Green Card kazandıktan sonra yapılması gerekenler

Bu rehberimizde green card kazandıktan sonra yapılması gerekenleri sırasıyla burada paylaşmak istedik. Aslında çok karışık bir durum olmadığını belirtmek istiyorum fakat karmaşıklığın olmaması dikkat edilmemesi gerektiği anlamına gelmez.

Bir süreçten bahsediyoruz. Aylar sürecek olan bu süreçte dikkatli ve sabırlı olmak gerekiyor. Doldurmanız gereken bazı formlar bulunuyor. Bunları doldururken çok dikkatli olmak ve acele etmemek lazım.

Sonrasında göndermiş olduğunuz evrakların incelenip, mülakat tarihi verilmesi gerekiyor vs.. dediğim gibi uzun bir süreçten bahsediyoruz. Dilerseniz önce neler yapacağımıza bir göz atalım.

Green Card aşamaları

Her sene green card başvuruları Ekim ayının ilk haftasında başlayıp Kasım ayının ilk haftasında sona eriyor. Bazen 6 Ekim’de başlayıp 7-8 Ekim’de bitiyor. Bazen 7 Ekim’de başlayıp 7-9 Ekim’de bitiyor. Neticede 1 aylık bir zamanınız bulunuyor.

Daha sonra green card sonuçları her yıl Mayıs ayının ilk haftasında açıklanıyor. Genelde 7 Mayıs green card sonuçlarının açıklandığı tarihtir. Bu tarihten itibaren 2 yıl boyunca green card sonuçlarınızı kontrol etmeniz mümkündür.

Green card sonuçlarını kontrol edip de “you have been randomly selected” yazısını, adını ve soyadını gören kişilerin bazı formları doldurması gerekiyor. Bu formlardan bir tanesi ve en önemlisi DS-260 formudur. Bu formla ABD hükümeti sizin kim olduğunu, ne yaptığınız, sağlık durumunuzu, eğitim, evlilik vs.. sizin hakkınızda her şeyi öğrenecektir. (bakınız: ds-260 formu)

Daha sonra Kentucky Consular Center (KCC) göndermiş olduğunu bilgilerde ve verilerde bir problem tespit etmezse size mülakat tarihi verecektir. Bu mülakat tarihinden önce yapmanız gereken başka şeyler bulunuyor. Sağlık raporu (sadece doctorun.com sitesindeki adreslerde), evlilik belgesi, askerlik durumu, sabıka kaydı vs..

Bunların da hepsini hazırladıktan sonra yapmanız gereken şey mülakat gününde bekarsanız tek başınıza, evliyseniz ailenizle birlikte konsolosluğa gidip mülakata girmektir. Olumlu geçerse -ki genelde green card kazananlarda problem olmuyor- pasaportlarınızı sizden alacaklardır.

Size 1 hafta 10 gün içinde pasaportlarınızı vizeleriniz basılmış bir şekilde adresinize gönderecekler. Siz de pasaportlarınızı alır almaz uçak biletinizi ayarlayabilir, ABD’ye uçmak için son hazırlıklarınızı yapabilirsiniz.

Green card aşamaları kısaca!

Genel olarak yukarıda açıklamaya çalıştığım aşamalardan oluşuyor ABD’ye çekilişten çıkan green card ile gitme süreci. Kısaca yeniden üzerinden geçmek gerekirse

  • DS-260 formunu doldurma.
  • Dosya numaranızın onaylanmasını bekleme.
  • Bir problem çıkarsa yeniden doldurmanız istenecektir.
  • KCC tarafından verilecek mülakat tarihini bekleme.
  • Mülakat tarihinden önce istenilen evrakların hazırlanması. (sağlık raporu, askerlik belgesi, evlilik belgesi, sabıka kaydı vs..)
  • Pasaportun adresinize gönderilmesi / PTT’den pasaportunuzu almak
  • Amerika’ya gitmek için hazırlıkları yapmak, bilet almak ve uçuş…

Hepsi bu kadar arkadaşlar. Gözünüzde büyütmeniz gereken bir şey yok. Acele etmeyin. Yavaş yavaş, formlarınızı dikkatli bir şekilde doldurun. Sonrasında ise eğer sabıkanızda bir şey yoksa, sağlık raporunuz temiz çıkarsa ABD’de gideceğiniz yerin planını yapın.

İngilizce öğrenmeyi ihmal etmeyin!

Şunu hatırlatmak istiyorum. Şu anda ABD’de yaşayan biri olarak ilk geldiğiniz zaman eğer ingilizce bilmiyorsanız zorlanacağınızı belirtmeliyim. İlk yapmanız gereken şey elbette para kazanmak fakat burada kalmayı düşünüyorsanız, artık ben de bir amerikalıyım diyorsanız ingilizceyi öğrenmeniz gerekiyor.

İngilizce konuşmadan burada düzenli bir yaşam sürmeniz oldukça zordur. Çünkü bir milletin dilini konuşmuyorsanız, onlarla anlaşmanız da mümkün değildir. Anlaşmadığınız kişilerle bir zaman sonra problemler yaşar, sıkılmaya başlarsınız.

İngilizce öğrenebilmek için genelde okul en iyi çözüm. En az 1 yıl bir dil okuluna gitmek, yerel insanlarla konuşmaya çalışmak büyük katkı sağlayacaktır. Bunun dışında internetten dünya kadar döküman var, onlardan yararlanabileceğinizi unutmayın. Hasılı kelam ingilizceyi öğrenmeye çalışın.

Bir başka konu da kalacak yer meselesi. İlk gelenler genelde türk komünitilere yerleşip oralarda takılı kalıyorlar. Elbette hemşehrilerinizi görmek, onlarla konuşmak, muhabbet etmek güzeldir fakat bu aktiviteler dil öğrenme sürecinizi yavaşlatacaktır.

New Jersey, New York, California türklerin yoğunlukta olduğu eyaletlerdir. Başka eyaletlerde de Türkler yaşıyor fakat yoğunluk buralarda. Siz Teksas, Florida veya başka eyaletlerde yaşamayı düşünmeye başlayabilirsiniz.

Tabii bu tamamen bir tavsiyedir. Siz de muhtemelen birçok türk gibi New Jersey veya New York bölgesine yerleşmeyi isteyeceksinizdir. Karar tamamen sizindir. Burada bir süre kalıp, çevreyi tanıdıktan sonra başka yerlere gitmeyi de düşünebilirsiniz.

Green card ile alakalı kafanıza takılanları sorun!

Benim şimdilik green card aşamaları başlıklı konuda söylemek istediklerim bu kadar olup siz de kafanıza takılan soruları yorum alanından sorabilirsiniz. Eksik veya yanlış bir şey yazmışsam lütfen düzeltiniz. Şimdiden green card kazananları tebrik ederim. Umarım hayal ettiğiniz gibi bir ülkeyi görür, isteklerinizi yerine getirirsiniz.

Tepkini Paylaş

Benzer Yazılar

3 Yorum Yapılmış

  1. Mehmet says:

    Facebook’ta Green Card Destek isimli bir grupta Seçkin Talanöz adında biri şu bilgileri paylaşmış:

    Arkadaşlar ds260 formunu hızlı doldurmanız randevu tarihini erkene almaz.

    Maalesef bu büyük bir yanılgı. Yanlış biliniyor. Ve bir çok kişi bunu yanlış anlatıyor. İnsanlar da yanlış bilgiyi herkese yayıyor. Herkes de inanıyor..

    Randevu tarihi, Case numaranıza göre belirlenmektedir. Düşükse erken gidersiniz, yüksekse geç çağırırlar. Geçmiş bazı senelerde 25000 üstü numaraya sahip olanlara randevu bile verilmedi mesela.

    ABD, case numaraniza göre ay ay görüşeceği kişileri açıklamakta ve numaralar sırayla CURRENT olmaktadır.

    Case numarası 20 bin olan birisi ne kadar erken form doldurursa doldursun ABD’nin belirlediği tarihten önce randevuya çağrılmayacaktır.

    CURRENT olan numaraları resmi siteden kontrol edebilirsiniz.

    Örneğin Kasım 2022de ilk 5000 numaraya sahip kişiler görüşmeye çağrılacak.

    Aşağıdaki linkten görüşme siranizi takip edebilirsiniz. (Dv2023 henüz açıklanmadı)

    https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-bulletin.html

  2. Gokhan says:

    Ben de bu sene green card başvurusunda bulunacağım. İlkokul mezunuyum. Bir sorun olur mu? Bir de pasaport istiyorlarmış 1 yıllık pasaport çıkarsam yeterli midir?

    • Seduco Haber says:

      İlkokul mezunu olanlardan 2 yıllık iş tecrübesi belgesi istiyorlar. Pasaport ile alakalı DV2024 başvurusu yapacak olanlar için bu şartın kalkacağı konuşuluyor ama henüz kesin bir bilgi yok. İlerleyen zamanlarda konuyla alakalı detay paylaşılırsa Seduco Haber’de paylaşacağız. İyi günler.

Cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir