En çok kullanılan atasözleri nelerdir? Anlamları ile atasözleri

En çok kullanılan atasözleri nelerdir? Türkçe'de atasözleri oldukça önemlidir. Sizler için 10 adet atasözünü anlamları ile birlikte, 15 tane atasözünü de direkt paylaştık. Siz de Türkçe'de sık kullanılan atasözleri ile alakalı yorumları paylaşmayı unutmayınız.
Google News

Sıkça kullanılan atasözleri hangileridir

Gündelik hayatta çoğumuz atasözlerini kullanırız. Genelde bir şeyleri uzun uzadıysa anlatmaktansa, kısa ve özlü olan atasözleri ile anlatmak daha etkili olabiliyor. Bu nedenle günlük hayatta en çok kullandığımız bazı atasözlerini burada paylaşmak istedim.

ayağını yorganına göre uzat

Üzüm üzüme baka baka kararır

Üzüm üzüme baka baka kararır atasözüyle anlatılmak istenen şey bir insanın çevresinden etkileneceğidir. Yani birinin çevresinde iyi insanlar varsa, büyük ihtimalle kendisi de iyi bir insan olacaktır. Veya çalışkan biriyle arkadaşlık ederseniz siz de ondan etkilenerek derslerinizi çalışacak ve çalışkan olacaksınızdır.

Sakla samanı gelir zamanı

Sakla samanı gelir zamanı atasözü ile anlatılmak istenen şey, her şeyin bir gün işe yarayacağıdır. Normalde tarımla uğraşanlar bilir eskiden saman, çok değerli olmayan bir şeydi. Değeri olmamasından dolayı atalarımız samanın bile bir gün işe yarayacağı günler olacağını söylemiş ve tutumlu olma konusunda mesaj vermiştir. Yani elinizdeki şey şimdi işinize yaramıyorsa, başka bir gün ona ihtiyacınız olabilir.

Üzümünü ye bağını sorma

Aslında bu atasözünü çok sevmesem de maalesef günümüzde çok kullanılmaktadır. Bununla beraber bir şeyi çok fazla kurcalama, sorgulama anlamı çıkıyor. Ama bu bence doğru değildir. Diyelim ki bir arkadaşınız size bir şey verdi. Ona bunun nereden geldiğini sorduğunuzda eğer o da size “üzümünü ye bağını sorma” diyorsa bu yanlış bir davranıştır. Belki o arkadaşınız size verdiği şeyi yanlış bir yolla elde etmiş veya sizin almamanız gereken bir yerden bulmuştur ve size veriyordur. Bu nedenle kaynağını bilmek her zaman daha iyidir diye düşünüyorum.

Zahmetsiz rahmet veya rahatlık olmaz.

Bu da en sevdiğim atasözleirnden biridir. Bir şeye emek vermeden ondan mutluluk duymayacağımız anlamını çıkarabiliriz. Emek verdiğimiz şeylerin bizleri daha çok mutlu edeceği, her zorlu şeyin ardından rahatlığın geleceğini anlıyoruz. Mesela ders çalışmak öğrencilere zor gelir. Gençken çalıştığınız dersler ilerleyen zamanlarda güzel okullar kazanmanıza, güzel işler yapmanıza yardımcı olacaktır. Zahmeti okula giderken çekip, iş hayatında da rahata erebilirsiniz.

Sana taşla vurana sen aşla vur

Bu atasözü ile aslında kötülük edenlere iyilik ile karşılık vermek gerektiğini anlıyoruz. Eğer siz de kötülüğe kötülük ile karşılık verirseniz, ortada kötülük daha fazla olacak ve her iki tarafta zarar görecektir. Eğer size kötülük eden -tabii ki her kötülüğü değil- insanları affedebilirseniz ve onlara onların size yaptığı şeyleri yapmadan geçerseniz onlar belki de yaptıkları şeyden utanarak, iyi bir insan haline geleceklerdir.

Öfkeyle kalkan zararla oturur

Sinirlendiğimiz zamanlarda ne yaptığımızı bilmez, farkında olmayız. Böyle zamanlarda alınan kararlar da genelde sağlıklı kararlar değildir. Atalarımız bu türlü durumları ifade etmek için öfkeyle kalkan zararla oturur demişler. Eğer arkadaşınızla aranızda bir problem olmuş ve sinirlenmişseniz, o anda alacağınız karar sonradan sizi de arkadaşınızı da üzebilir. Biraz uzaklaşmak, yalnız kalmak ve olay hakkında düşünmek, size doğru düşünmeye sevk edecektir. Sonrasında verdiğiniz karar ne olursa muhtemelen doğru karar vermiş olacaksınızdır.

Perşembenin gelişi, çarşambadan bellidir

Burada bir işin aslında nasıl olacağını şimdiki durumundan veya geçmiş durumundan anlayacağımız anlamı çıkıyor. Eğer araba sürüyorsanız ve arabanızda benzin bitmek üzere olduğu halde benzin almıyorsanız, bu arabanızın bir yerde duracağını ve size zor anlar yaşatacağını gösterir. Bu nedenle perşembenin gelişi çarşambadan bellidir diyoruz.

Meyve veren ağaç taşlanır

Burada aslında gerçekten meyve veren ağacın taşlanması değil de insanların başarılı olan başka insanları kıskanmaları anlatılmak istenmiş. Genelde insan doğası gereği, kendisinden daha başarılı olan insanları kıskanır. Onları yenemediğinden dolayı da onlara iftira atarak onları küçük düşürmeye çalışır. Bu durumları ifade etmek için meyve veren ağaç taşlanır atasözünü kullanıyoruz.

Akıl yaşta değil baştadır

İnsanın fiziksel olarak büyüyor olması onun daha akıllı bir insan olacağı anlamına gelmez. Yani aklımızın, fikirlerimizin, davranışlarımızın büyümesi tecrübelerimizle, hayata bakış açımızla alakalıdır. Öyle zamanlar olur ki 10 yaşındaki bir çocuğun söyledikleri 70 yaşındaki bir adamın söylediklerinden daha mantıklı olabilir. Bu o insanların olaylara bakış açılarıyla alakalıdır. Bu bir nevi çok okuyanın çok bilmesi gibi bir şeydir. Eğer bir olayı iyi değerlendirebiliyorsa bir insan o insan 70 yaşındaki birinden daha akıllı olabilir. O nedenle akıl yaşta değil, baştadır denilir.

Ev alma komşu al atasözü

Bu da en çok sevdiğim atasözlerinden biridir. Bir insanın yaşadığı bölgedeki komşuları oldukça önemlidir. Eğer komşularınız iyi insanlarsa bu direkt olarak sizi de etkilemektedir. Eviniz daha güvenli, çocuklarınız daha emniyetli olacaktır. Onlarla sürekli muhabbet edebilir, bir birinizi ziyaret ederek kaynaşabilirsiniz. Ama komşularınız iyi değilse, hem güvenliğiniz tehlikede olacaktır. Hem çocuklarınızı rahat rahat sokağa bırakamayacak hem de her zaman şüpheyle hareket etmek zorunda kalacaksınızdır. O nedenle bir insan ev alacağı zaman çevresi de, komşuları da oldukça önemlidir. Atalarımız zor zamanlarda bir birlerine yardım eden komşuların önemini anlatmak adına ev alma komşu al demişlerdir.

zorla güzellik olmaz atasözü

En çok kullanılan atasözleri

Yukarıda en çok kullanılan 10 atasözünü, anlamlarıyla birlikte açıklamaya çalıştım. Tabii ki yüzlerce, binlerce atasözümüz bulunuyor. Bunların hepsini burada yazmam mümkün değildir. Başka en çok kullanılan atasözleri de şu şekildedir:

  1. Sükut (sessizlik), ikrardandır (kabül etmektir)
  2. Havlayan köpek ısırmaz
  3. Mızrak çuvala sığmaz
  4. Kendi düşen ağlamaz
  5. Rahat ararsan mezardadır
  6. Hak bela yazmaz kul azmadıkça
  7. Bin bilsen de bir bilene danış
  8. Erken kalkan yol alır.
  9. Yalnızlık Allah’a mahsusdur ( özeldir)
  10. Yuvayı dişi kuş yapar
  11. Zorla güzellik olmaz.
  12. Güzel bakan güzel görür
  13. Yol bilen kervana katılmaz
  14. Ne oldum değil, ne olacağım demeli.
  15. Mühür kimde ise Süleyman odur.

Sizler de bildiğiniz atasözlerini yorum alanından yazarak, diğer Seduco Haber ziyaretçileri ile paylaşabilirsiniz. Yukarıda paylaştığımız en çok kullanılan atasözleri ile alakalkı yanlış veya eksik bilgiler varsa lütfen bize yorum yazarak bildiriniz.

Tepkini Paylaş

Benzer Yazılar

Cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir