Doğum sonrası yırtıkları nasıl geçer? Perinoplasti nedir?

Normal doğum sonrası oluşan yırtıklar, eşler arasında sorun olabilmektedir. Bu nedenle günümüzde doğum uzmanları, kadınlar doğum yaptıktan sonra perinoplasti uygulamaktadır. Bu yazımızda perinoplasti nedir? konusuyla birlikte doğum sonrası çatlaklardan kurtulmanın yolları nelerdir konusu üzerinde duracağız.
Google News

Doğum sonrası çatlaklardan kurtulma

Normal doğum sırasında oluşan yırtılmaların nedeni aşırı ve kontrolsüz ıkınmadır. Bu yırtılmalara perine yırtığı da deniliyor. Yıllardır kadınlara nasıl ıkınacakları maalesef öğretilmemiştir.

Özellikle ilk doğumlarda ıkınma sırasında vajina duvarındaki tabanın çökmesi derin yırtıklara neden olabilir. Bunlar zamanla diğer organları da etkilenir.

Rahimde ve mesanede sarkma gibi problemlerde neden olabilir. Bu tür durumlarda Perinoplasti yani vajinada daraltma ameliyatları uygulanır.

Perine Nedir? Perinoplasti Nasıl Yapılır?

Yine normal doğumda dudaklar ile anüs arasına uygulanan epizyotomi (doğum kesisi) doğru bir şekilde onarılmazsa doğum sonrası şikâyetlere neden olabiliyor.

Özellikle zor doğumlar sırasında makatta oluşan derin yırtıklar tedavi edilmediğinde dışkı kaçırmalara neden olabilir.

Epizyotomi uygun bir şekilde yapılmazsa ya da doğum sonrası dikişlerin atması nedeniyle ağrılı cinsel ilişki gibi şikâyetlere neden olabilir.

Doğum izleri Perinoplasti ile birlikte uygulanacak perine yırtığı estetiği( Perinoplasti ) ile yapılır. Lokal anestezi ile yapılan tedavi ortalama 40-45 dakika sürüyor.

doğum sonrası yırtık

Doğum Sonrası Çatlak Ve Sarkmalar Nasıl Geçer?

Deri çatlakları hızlı kilo alıp verme, gebelik dönemlerinde karnın gerilmesine bağlı olarak, büyüme dönemlerinde derinin kemiklere eşlik edilmemsinden dolayı ortaya çıkar.

Özellikle karında, kol içlerinde, kalça bölgesinde sıklıkla görülür. Hamilelikte çıkan leke çatlaklar cildin yapısıyla ilgilidir. Bazılarında oluşur, bazıların hiç oluşmaz.

Doğum sonrası cerrahi müdahalesi için 1 yıl beklenilmesi gerekir. Doğum sonrası kesi olmayan işlemlerle spor, diyet gibi işlemlerle İstediği görüntüye kavuşabilir.

Bu sürenin sonunda kişi isterse karın germe ameliyatı ile göbek seviyesinin altındaki fazlalıkları göbekten uzaklaştırmak mümkün.

Hamilelik Çatlakları Ve Lekeleri Nasıl Silinir?

Doğum sonrası çatlak ve lekeleri tedavisinde o bölgedeki zayıflamış olan kolejin ve elastikiyetini kaybetmiş dokuyu kuvvetlendirmeye çalışmaktır.

Bu amaçla bağ dokusunu kuvvetlendirici Mezoterapi tarzı yöntemler, PRP uygulamaları, Freoksiyonel iğneli radyo frekans uygulamaları, Fraksiyonel karbondioksit lazer, gibi uygulamalardan faydalanır.

Çatlak tedavileri ayda 1 olacak şekilde 4 ile 6 seans yapılır. Kişi etkisini 2 aydan sonra görmektedir.

Her doğumda yırtılma olur mu?

Tabii ki hayır. Her doğumda yırtılma olmaz. Genelde ilk defa doğum yapacak olan kadınlarda yırtılma olma ihtimali yüksek olsa da hiç yırtılma olmadan geçen doğumlarda vardır. Yırtılmanın olma nedeni ya bebeğin normalden büyük olmasıdır ya da yeterince açılmanın olmamasıdır.

doğum sonrası yırtılma kaç günde iyileşir

Dikişsiz normal doğum yapan var mı?

Evet. İnsanların bilinçlenmesi ile birlikte doğumlarda yırtık olma ihtimali gittikçe azalıyor. Yapılan araştırmalar doğumların büyük bir çoğunluğunun -ki %50 ile %80 arasında bir orandan bahsediliyor- doğumlarda yırtılma olduğunu gösteriyor.

Tabii yaklaşık 10 yıldır hem kadınların nasıl ıkınması gerektiğini öğrenmesi hem de tıbbi imkanların artmasıyla birlikte dikişsiz doğum yapanların sayısı da artmıştır.

Normal doğumda vajina bölgesi uyuşturulur mu?

Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayırdır. Eğer doğum yapacak kadın Epidural anestezi uygulanmasına onay vermişse vajinal bölgede bir uyuşma söz konusu değildir. Fakat eğer Epizyotomi kararı verilmişse, ilk olarak vajinal bölgede uyuşturma işlemi yapılır. Sonrasında gerekirse alan büyütülerek devam edilir.

Normal doğum yırtığı kaç günde iyileşir?

Normal doğum sonrası oluşan yırtıklar genelde birkaç hafta içinde iyileşiyor. Tabii bu yırtılmanın büyüklüğüne bağlı olarak değişir. Bir de kadının doğum sonrası kendisine bakması da çok önemlidir. Eğer zor hareketler yapılır, kaslar kasılır ve yırtıkların daha çok yırtılması sağlanırsa bu normalden uzun da sürebilir. Fakat genel olarak bakıldığında normal doğum sonrası yırtıklar 3 hafta ile 6 hafta arasında iyileşmektedir.

Tepkini Paylaş

Benzer Yazılar

Cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir