Anne karnında bebek gelişimi ve dikkat edilmesi gereken konular!

Anne karnında bebek gelişimi ile alakalı belki de ilk defa duyacağınız bu bilgileri dikkatli okumanızı tavsiye ederiz. Hamileliğin ilk 3 ayında neler olur? Gebelik döneminde bebeğin sağlıklı gelişimi için neler yenilmeli, nelerden uzak durulmalıdır? Hepsi ve fazlası anne karnında bebek gelişimi başlıklı bu rehberimizde.
Google News

Anne karnında bebek gelişimi

Anne ve baba adayları bebeğin anne rahmine düştüğü andan itibaren gelişimini merak etmektedir. Bunun için geliştirilmiş birçok mobil uygulama sayesinde artık adaylar bebeklerinin gelişimini hafta hafta takip edebildikleri bu eğlenceli uygulamaları cep telefonlarından eksik etmemektedirler.

Atılan adımdan, oturulan yere, yatılan yatağa, giyilen ayakkabıya yenilen ve içilen her şey artık anne adayının bebeğini düşünerek yapması gerekenlerdir. Anne karnında bebeğin gelişimi için olumlu ya da olumsuz etki eden her konuda bilinçli olunmasında fayda bulunmaktadır.

Hamilelik döneminin başlangıcından itibaren doktor kontrollerinin aksatılmadan yapılması en önemli hususların başında gelmektedir. Ay ay bebeğinizin gelişimini, herhangi aksi bir durum olup olmadığı ancak bu kontroller sayesinde bilgi sahibi olunacak konulardır.

Gebelik dönemi ve sonrası ile alakalı paylaştığımız bilgilere ulaşmak için GEBELİK bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Yazımızın ilerleyen bölümlerinde anne karnında bebeğinizi sağlıklı bir şekilde dünyaya getirebilmenize faydalı olacak bilgileri sizlere sunmuş olacağız.

Anne karnında bebeğin gelişimi için ne yemeli?

Yaşamın her anında beslenmenin önemli olduğu bir gerçektir. Bebeklikten, çocukluğa, ergenlikten yetişkinliğe ve yaşlılığa kadar sağlıklı beslenen bireylerin yaşam kalitelerinin yüksek olduğu ispatlanmış bir gerçektir.

Bu sebeple konumuzun bu bölümünde anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için tavsiye edilen gıdalara değinmenin faydalı olacağını düşündük. Hamileliğin ilk üç ayında hekiminizin önerdiği folik asit ilaçlarını içmenizin anlamı bebeğin zihinsel gelişimine katkı sağlamasıdır.

İlk üç ay aldığınız folik asit ilaçlarının yerini diğer aylarda besinler almaktadır. Örneğin;

  1. kırmızı et
  2. süt ürünleri
  3. baklagiller
  4. fındık,
  5. fıstık,
  6. ceviz,
  7. balık,
  8. yumurta,
  9. yeşil mercimek,
  10. yoğurt,
  11. avokado,
  12. ıspanak
  13. folik asit

gibi besinler hamilelikte bebek gelişimi için en önemli gıdaların başında gelmektedir. Tabii bunlara ilave edebileceğiniz başka besinler de vardır.

Kötü Alışkanlıkların Anne Karnındaki Bebek Üzerindeki Etkileri

Maalesef ki hamilelik döneminde kötü alışkanlıklarından vazgeçemeyen anne adayları halen bulunmaktadır.

Sigara gibi kötü alışkanlıklar bebeğin beslenmesi ve gelişimi için tüm gıdayı aldığı kordon içinden geçen oksijen miktarını azaltarak bebekte gelişme geriliği meydana getirmektedir.

Gelişme geriliğinin yanı sıra prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı, doğum sonrası ölüm ve hastalık oluşma durumu, erken doğum riskini de içermektedir.

Alkol, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıkların bebeğin anne karnındaki gelişimi açısından olumsuz etkileri beraberinde getirdiği bilinmektedir.

Bunlardan başlıcaları, ölü doğum, erken doğum, zekâ gelişim geriliği, kalp, akciğer gibi organlarda gelişim geriliğidir. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenin altın kurallarının beslenme ve kötü alışkanlıklardan vazgeçme olduğu unutulmaması gereken bir gerçektir.

Bebek anne karnındaki gelişimini ne zaman tamamlar?

Bebeklerin dünyaya gelebilmesi, sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesi için belirli bir süre anne karnında kalmaları gerekiyor. Normalde -yapılan araştırmalara göre- bebekler 38 hafta ile 41 hafta arasında doğuyorlar.

Bu süreye kadar bebeklerin gelişimleri devam ediyor. İdeal olarak bildiğimiz ve uzmanların belirttiği süre 39 haftadır. Bir bebeğin gelişimi, uzuvlarının oluşması, artık dünyaya gelme zamanının geldiği süre 39. haftadır.

Bundan fazla anne karnında kalan bebekler vardır. Tabii bildiğiniz üzere erken doğum olarak tabir ettiğimiz doğumlarda gerçekleşmektedir. Bu gibi durumlarda gerekli müdahaleler yapıldığında bebek sağlığına kavuşabiliyor fakat ideal gelişim süresi 39 haftadır.

Anne karnında bebeğin ilk hangi organı gelişir?

Ana konuya bağlı olarak hamilelerin merak ettiği bazı sorulara da cevap vermeye çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi de anne karnında bebeğin ilk hangi organı gelişir konusudur.

Anneler ve babalar, mutlu haberi ilk duyduklarında belki birkaç gün sonra bunu düşünmeye başlıyorlardır. Doktorlar, anne karnında bebeğin ilk olarak kalbinin ve merkezi sinir sisteminin oluştuğunu söylüyor. Oluşan kalp, 4. haftadan itibaren çarpmaya başlıyor.

Sonrasında üreme organları, böbrekler ve dudak, kulak gelişimi başlar.

Hamilelikte ilk 3 ay neden riskli?

Hamilelik döneminde uzmanların ilk 3 ayın riskli olduğunu söylüyor. Çünkü bu dönemde bebeğin rahme tutunması oldukça önemlidir. Eğer anne hareketliyse, kendisine dikkat etmeyen biriyse bebeğin düşük olma ihtimali yüksektir.

Hele ki günümüzde yoğun strese maruz kalan insanları düşündüğümüzde bu ihtimalin arttığını da unutmamak gerekir. Hamileliğin ilk 3 ayında anne adaylarının sigaradan, alkolden, kimyasallardan uzak durmaları gerekiyor.

Doktor tavsiye etmedikçe ilaç kullanılmamalıdır. Çünkü bu 3 ay içinde gelişen bebeğin bu maddelere karşı hassasiyetleri söz konusudur. Bu dönemde metabolizmaları henüz yeterli oranda savaşamamaktadır.

Tepkini Paylaş

Benzer Yazılar

Cevap bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir